Képeslapok Ausztriából

Postkarten von Österreich

Egynapos kirándulások Bécstől délre

2015. augusztus 13. - ynda

Ahogy korábban már ígértem, a Bécstől északra található közeli látványosságok után most hétvégén a déli környéket kaptuk a nyakunkba, és arról számolok be. :) Ezek mindegyike ugyancsak ideális egy kényelmes egynapos kirándulásra, hiszen max. 3/4 órára fekszenek kocsival a fővárostól. A szombati napot két vár megnézésével és egy tavasbarlangban hűsöléssel töltöttük, míg vasárnap két vízi kastély került terítékre.

Elsőként a Schloss Liechtensteinben jártunk, melynek neve nem véletlenül egyezik meg a miniállaméval, mivel évszázadok óta a Liechtenstein család birtokában van, a tulajdonosa a mai napig is Liechtenstein hercege. A várat 12. századi alapítása óta részben újjáépítették a 19. században, és ekkori tulajdonosa az egész környéken rajtahagyta a keze nyomát. Pár kilométeres körzetben a romantika hagyományaihoz híven építtetett egy réginek szánt amfiteátrumot, egy görög templomot (Husarentempel), több várromot, tornyot és még számtalan más látnivalót, amikre önmagukban érdemes rászánni egy napot.

A kicsit túlságosan is meleg 35 fok elől a következő állomásunkra menekültünk, a Seegrotte Hinterbrühl-be, vagyis a hinterbrühli tavasbarlangba. Ez a barlangrendszer egykor gipszbánya volt, majd az elhagyatottsága idején elöntötte a víz, így ma szervezett vezetéseket és hajókázásokat tartanak benne. A barlang alján a víz mindössze 1,2 méteres, viszont 8 fokos, így a lenti hőmérséklet átlagosan 9 fok, ami hihetetlenül jól esett nekünk a kinti hőség után. :) A barlang egyik érdekessége, hogy a világháború idején a németek üzemként használták, és repülőgépeket építettek benne! A másik pedig, hogy itt forgatták az 1993-as Három Testőr egy jelenetét!

sam_7336.jpg

A barlangból a felszínre visszajutva kb. 1 percig tartott ki a hideg érzetünk (lemértük!), így nem volt más hátra, mint erőt venni magunkon és megnézni a harmadik betervezett érdekességet, a kánikula ellenére is. A Burgruine Mödling, vagyis a Mödling várrom is 5 perces körzetben helyezkedik el kocsival. Ahogy a környéken mindent, ezt is Liechtenstein hercege építtette még anno, sőt, az eredeti növényzet helyére még fenyőfákat is hozatott, mert azokat jobban kedvelte! Ennek és az éghajlatnak köszönhetően teljesen mediterrán ez a vidék, amiről az eszméletlenül finom fenyőillat és a rengeteg gyík is tanúskodik. :)

Vasárnap az a tény se enyhítette a meleg érzetünket, hogy két vízi kastélyt kerestünk fel, patakrendszer és hatalmas tó ide vagy oda, ezeknél is olyan rekkenő hőség volt, mint bárhol máshol. :D Az első kastély, ahol megálltunk, tulajdonképpen csak egy rom, a Schloss Pottendorf maradványa. Egy nagyon romantikus, zegzugos parkban fekszik, melyet keresztül-kasul átszel egy bővizű patak. Ennek egy szigetén kapott helyett az egykor fényűző kastély, amit azóta sajnos annyira elhanyagoltak, hogy már meg se lehet közelíteni, mert veszélyes. Pottendorf település pár évvel ezelőtt megvásárolta, és bízzunk benne, hogy esetleg a felújításáig is eljutnak egyszer. Mi megállapítottuk, hogy ennél jobb esküvői helyszínt keresve se lehetne találni, és már csak ezért is megérni renoválni. :)

A másik vízi kastély, a Burg Franzensburg (ami a Laxenburg váregyütteshez tartozik) Ferenc József és Sisi egyik rezidenciája volt, itt gyűjtötték össze a család legszebb értékeit. A vár így gyakorlatilag egy bemutatása annak a gazdagságnak és pompának, ami a Habsburgokat jellemezte akkortájt. Az értékőrző funkció mellett szívesen is töltötték itt az idejüket, sőt, Gizella lányuk és Rudolf fiuk is itt született!

A kis szigeten felépített vár kívülről a megszólalásig hasonlít a budapesti Vajdahunyad várra. Egy hatalmas tó- és folyórendszer övezi, amin csónakok és vízibiciklik tucatjai úszkálnak. Rengeteg a turista, de pont ez teszi élővé és hangulatossá ezt a mesebeli helyet! A park egyébként hatalmas, egy mesterségesen felépített barlangrendszer, gótikus és klasszicista hidak, zenepavilon és még sok szépség miatt érdemes eljönni ide. Bp-ről az utazási irodák is szoktak szervezni ide utakat, Laxenburg név alatt. ;)

_____________________________________________________________________________

Ismét visszatérve Bécsbe (de annak a délebbi részére ;)) néhány látnivaló, ami a városhatárokon belül van:

A Lainzer Tiergarten (lainzi vadaspark) egy 2.450 hektáros hatalmas természetvédelmi terület Bécs délnyugati szélén. Nem az a hagyományos vadaspark, ahol kerítés mögött, fajtánként elkülönítve tartanak állatokat, hanem egy bekerített erdőrész, ahol azok szabadon mászkálhatnak kedvükre. Mi nagy energiával vágtunk neki a kirándulásnak, de amikor megláttuk, hogy mekkora is az egész park (na meg elkezdett szakadni az eső) egy kicsit megcsappant a vállalkozó kedvünk. :) Így csak a Bécsre való gyönyörű panorámát néztük meg és a szintén itt található Hermesvillát, mely szintén Sisi egyik pihenő- és vadászkastélya volt annak idején.

A Kurpark Oberlaa a főváros délkeleti részén található, és egy hatalmas pihenőpark. Az különbözteti meg számtalan társától, hogy vagy egy tucat tematikus kis kert található benne, köztük japánkert, szökőkútkert, allergiakert, szerelmeskert, állatsimogató stb. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://postkartenvonosterreich.blog.hu/api/trackback/id/tr67703222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása