Képeslapok Ausztriából

Postkarten von Österreich

A történelmi belváros (és ami azon túl van)

2015. június 10. - ynda

Hogyha az ember csak egy napra jön Bécsbe, szinte kivétel nélkül a történelmi belváros - a Hofburg, a Rathaus, a parlament, a Volksgarten, a Stephansdom és a Ring környéke - az, amit ajánlanak neki és ahova elviszik. Bár nekünk a karácsonyokhoz szinte hozzátartozik az itteni adventi vásár, és télen már többször is láthattuk az egykor virágzó monarchia legszebb épületeit, így, egy hónap itt tartózkodás után azért csak illett nyári megvilágításban is megcsodálni a belvárost. :) Különösen, mivel javában dúl a rózsaszezon, úgyhogy szinte részegítő illatban lehet itt órákon át andalogni.

Jó szokásunkhoz híven persze megint felütöttük az internet mindentudó útikönyvét, és megint csak olyan helyeken kötöttünk ki, amik Bécs turisták által egyáltalán nem látogatott, de jellegzetes részeit képezik. Az a fantasztikus ebben a városban, hogy ha az ember egy órát villamosozik/buszozik ki a központból, még ott is találhat olyan dolgokat, amik gyönyörűen karban vannak tartva és a helyiek imádják. :)

Ilyen az Erholungsgebiet Wienerberg (avagy a wienerbergi pihenőterület). Itt a mindenhol megszokott futókon, békákon és vízimadarakon kívül sok a kutyasétáltató és a horgász is, sőt, egy egész másfajta szenvedélynek is hódolnak az ide járók. Amikor ugyanis talpig felöltözve, fényképezőgéppel a kezemben nekivágtam, hogy majd a hangulatos kis ösvényeken körbe sétálom az itt fekvő tavat, fel se merült bennem, hogy ez erdős-nádasos dzsungel a nudista strandolók paradicsoma. :D Úgyhogy némiképp meglepődtem, amikor egy bevágásban például egy egy szál himbilimbiben napozó fickó köszönt rám... :)

Innen pár percre sikerült meglesnem Bécs egyik másik erősségének ékes példáját: egy vízi játszóteret (bizony, itt ilyen is van!) Bárhol sétál az ember, nincs olyan pontja a városnak, hogy 5 perces körzetben ne legyen legalább egy játszótér, de azok se ám csak egy hintából meg csúszdából állnak! Kerékhinták, csúszdapark, várak, csupa izgalom várja a csöppségeket, úgyhogy ha kisgyerek vagy kismama lennék, az év minden napján más játszótérre mennék. :) Ez a mostani vízi játszótér egy víztorony tövében épült, és amellett, hogy már ilyen időben is láttam több pancsoló gyereket, valami szabadon élő pocokhoz/tengerimalachoz/hörcsöghöz is szerencsém volt - lehet szavazni, hogy ki szerint micsoda. :D

Hogy meglegyen a heti túrázás is, felmentünk egy újabb kilátópontra, a Jubiläumswarte-ra, ahonnan végre felhők és szürkeség nélkül csodálhattuk meg Bécs látképét. Lefelé kirándulás közben pedig útba ejtettük az itteni János-kórházat (az Otto Wagner Kórházat), ami csak a stílusában emlékeztet rá, a színvonala és a külseje természetesen össze sem hasonlítható vele. A kórház területéhez tartozik az Otto Wagner szecessziós templom is, ami a bécsi jugendstil jegyeit is magán hordozza (a belépő 6 euró/1.800 Ft, úgyhogy belső képpel nem szolgálhatok... :).

sam_3984.jpg

Egy másik templommal viszont közelebbi ismeretségbe is kerültünk. Míg otthon Múzeumok Éjszakája és Fürdők Éjszakája van, addig itt Templomok Éjszakája volt múlt hét pénteken. :) Ennek keretében ingyenes szemináriumokat, gyerekmiséket, koncerteket tartottak. Mi a közeli Assisi Szt. Ferenc templomot választottuk, ahol orgona és trombita koncert volt este 10-től. A képek a szemnek, és nem bírtam ki, hogy ne vegyem föl a zenét, úgyhogy a lentebbi videó a fülnek szól. :)

A zene:

És mivel szintén nem tudom megállni, egy mesés kép a Neue Donau-i naplementéről:

img_20150602_211107.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://postkartenvonosterreich.blog.hu/api/trackback/id/tr627514562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása