Képeslapok Ausztriából

Postkarten von Österreich

Karintia ezer arca

2015. június 14. - ynda

Az Ausztria útikönyvünkben 13 oldal szól Karintiáról, ami a látnivalóknak nagyjából az ezredét ha lefedi, ugyanis ha tízszer ennyi lenne írva, az is kevés lenne. Nekünk 4 napunk volt rá, hogy bejárjuk és minél jobban megismerjük ezt a vidéket, de túlzás nélkül: egy évet el lehetne tölteni csak ebben a tartományában az országnak, és akkor se unná meg az ember.

Itt minden típusú ember megtalálja a számítását: megszámlálhatatlan hegycsúcs magasodik a túrázás és síelés szerelmeseinek, de aki inkább csobbanna és szörfözne, annak ott van az 1270 tó, ami itt található. Aki gyalogosan vagy biciklivel vág neki a felfedezésnek, kiépített turista- és bicikliutak mindenhol vannak, de persze az autósokra és motorosokra is gondolnak: nagyban dívik ugyanis a hegyi turizmusnak ez a fajtája is, mindenhol karbantartott panorámautak várják a látogatókat. A felnőttek a történelmi városkákban (Klagenfurt, Villach...) és várakban művelődhetnek, a gyerkőcök pedig kiélvezhetik a rengeteg vadaspark és témapark örömeit.

Akinek magas a komfortigénye, bájos panziók és luxusszállások ezrei között válogathat (nem egynek saját kaszinója van ;)), de kempingből is minden faluban találni szinte. Mi körutazást terveztünk, ezért minden este máshol volt a szállásunk; ez volt közülük a legextravagánsabb, a Hotel Fuchspalast zodiákus témájú művészhotel. :D

sam_4055.jpg

Panorámautak - a hegyi turizmus egyedi formája

Hegyvidéken élni és itt kirándulni egy külön életforma, különösen ha az Alpokról van szó: több tucat panorámaút várja a két- és négykerekűn érkező kalandvágyókat, amik elsősorban azért lettek kiépítve, hogy az emberek kényelmesen csodálhassák meg a több ezer méter magas hegyvidék csodáit, és csak másodsorban azért, hogy átkelést biztosítsanak rajtuk. Egy külön program eljönni ide és végigszáguldani/végigfotózni ;) a panorámautakon, és természetesen minden kilátópontnál megállni, elkölteni egy jó kis ebédet a hüttékben és átadni magad a szabadság érzésének. Az utaknak nagyjából a fele fizetős egyébként, ami nem is csoda, tekintve hogy mekkora munka kiépíteni és fenntartani a szerpentineket és az infrastruktúrát. Mi a két legérdekesebbet, egymástól teljesen különbözőeket választottunk ki.

A Malta Hochalmstraße egy keskeny, erdős völgyben húzódik, és 911 méterről visz föl 1933 m magasra. Az út során 9 híd, 7 alagút és egy tucat vízesés gyönyörködteti az ember - és mivel az egyik alagút egysávos, lámpával irányított, előfordulhat, hogy a 22 perces várakozási időt ezzel is tölti az ember . :D Az út Ausztria legmagasabb (200m!!!) duzzasztógátjánál ér véget, amely a Kölbrein Stausse vizét tartja kordában. Itt található az ország legnagyobb vízerőműve is. Szavakkal nem lehet kifejezni, hogy milyen gyönyörű az itteni látvány, úgyhogy jöjjenek a képek. :)

Másik úti célunk a Großglockner Hochalpenstraße volt, ami az ország legnagyobb gleccseréhez vezet: az út csupa szerpentin, mesés kilátópont és a magasabb részeken (a legmagasabb pontja 2571m!) hó. :) A panorámaút egyik kiindulópontja Heiligenblut zarándokhelye, a mindenki számára ismert gótikus templomával, ahol az egyházi hagyomány szerint Jézus vércseppjeit őrzik (tanúsítani nem tudom...)

sam_4990.jpg

Az út legfőbb látványossága az 2571 m magas Edelweißspitze, a 2504 m-en átvezető Hochtor hágó, és természetesen a mormoták... :D

Komolyra fordítva a szót, a Pasterze gleccser az, ami igazán ide vonzott minket. Még ma is ez az ország legnagyobb gleccsere, de hossza mindösszesen már csak 8,2 km. A régebbi fényképen az 1960-as kiterjedése látható. Aki teheti, látogasson el ide minél hamarabb, mert szomorú, de drasztikusan csökken a mérete, mint erre a lábánál kialakított "időutazó tanösvény" fel is hívja a figyelmet. :( Érdemes gyalog vagy Gletscherbahn-nal lemenni a gleccser olvadékvizéhez és nyelvéhez, ahol még így, nyáron is jégdarabok úsznak a víz felszínén, és a saját kezünkkel tapicskolhatjuk meg a gleccsert.

A völgy fölé magasodik a 3.798 m magas Großglockner, az ország legmagasabb csúcsa, ami a kellemes nyári hőségben is talpig hóban pompázik. :) Hozzá kell tenni, hogy míg a tóvidéken 30 fok volt aznap, addig a fönt a hegyen csak 13-14!

Aki szeretné átélni, milyen végigmenni a Großglockner Hochalpenstraßén, ezt a videót imádni fogja:

Tóvidék a strandolás és a korzózás szerelmeseinek

Az 1270 tóból nekünk jó, ha 25-30-at sikerült megnéznünk a 4 nap alatt. :) Hogyha ide tervez valaki vakációt, akkor érdemes a nagyobb, nyáron 24-28 fokos vizűeket választani: a Wörthersee-t, Ossiacher See-t vagy a Millstätter See-t, de csak jól átgondolva, ugyanis hiába a meleg víz és a nyári hőség, sok helyen egyáltalán nincs lehetőség strandolásra.

A Wörthi-tó a legkiépítettebb az itteni vizek közül, a partján van Klagenfurt, a tartomány fővárosa, illetve a bájos Maria Wörth és a gazdagok paradicsoma: Velden, a maga kaszinójával, vagány korzójával és hipermodern szállodáival. Maria Wörth felett magasodik a Pyramidenkogel kilátótornya, amiről útikönyvünk diszkréten csak annyit ír, hogy "rondácska tornya ellenére fantasztikus kilátást nyújt". :D

A Millstätter See-nél, ellentétben a Wörthi-tóval kevésbé zajlik az élet. Az egyik este itt volt a szállásunk, és alig egy-két ember lézengett a városban alkonyatkor. Pedig ennél idillibb és romantikusabb helyet el se tudnék képzelni egy meleg nyári estéhez. :)

A Zeller See partján Zell am See-ben álltunk meg elnyalni egy fagyit és megcsodálni a tóba felépített óránként zenélő szökőkutat. Egész megdöbbentő ez a város, mert Bécsen kívül még sehol nem találkoztunk bevándorlókkal, ez a bájos, tipikus osztrák település viszont mintha zömében arab lakta lenne. :o

sam_5236.jpg

Szurdoktúra adrenalinfüggőknek

A Raggashlucht-ra véletlenül bukkantunk egy szórólapon, és mivel volt pár szabad óránk, hosszas vacillálás után végül ellátogattunk oda. És egy percre se bántuk meg, mert szavakkal leírhatatlan, hogy milyen gyönyörű és izgalmas a több méter magas sziklafalak között sétálni az esőszerű vízpermetben és a zubogó vízesések partján. :)

Várak a történelemrajongóknak

Hogyha nem tudnánk, hogy Ausztriában járunk, azt hihetjük, hogy a magyar végvárrendszert látjuk, ugyanis Karintiában bárhova nézünk, minden magaslaton várak-, várromok- és kastélyromok fogadnak.

A Burg Hochosterwitz egyike az ország legszebb állapotban fennmaradt és leglátványosabb várainak, egy széles völgy közepén emelkedő sziklára építették védő erődítményként. A kevésbé vállalkozó kedvűek a felvonót is választhatják, de mi, akik hősiesen megmásztuk, igazolhatjuk, hogy miért is nem sikerült soha bevenni az ellenségnek ezt a várat. :) A vár tulajdonosai még máig is az alapító dinasztia leszármazottai, de ma már természetesen nem élnek itt.

A Burg Frauenstein kevésbé impozáns, de távolról festői képet alkot az őt övező csodás tájjal.

img_20150604_115325.jpg

Minimundus - múzeum gyerekeknek, játszótér felnőtteknek :)

A Minimundus nem más, mint egy Klagenfurtban 1:25 arányban felépült mini város, ahol a világ és kiemelt tekintettel Ausztria leghíresebb építményeit csodálhatjuk meg élethű maketten. Gyerekek és felnőttek ugyanannyira fogják élvezni, nagyon jó móka találgatni, hogy vajon milyen épületeket fogunk még látni és beazonosítani, hogy melyik mit ábrázol. Elképesztő infó, hogy a Minimundus 1.000.000. látogatója 1967-ban érkezett a parkba!!! Több mint 100 épület, város és közlekedési eszköz kicsinyített mása található itt, például a Taj Mahal, a Szent Péter-bazilika, az Eiffel-torony, de még a Halászbástya is a Mátyás-templommal. ;) 

Vízesések földje

Hogyha 1270 tó található Karintia tartományában, akkor vízesésből legalább háromszor ennyi. :) Mi az egyik reklámozottabb túrahelyet és tanösvényt (Seebachtal Wasserfälle) választottuk ki, ahol egy pár órás sétával eljutottunk az "öt vízesés kilátópontjához", ahonnan valóban egymás mellett öt patak zúdul lefelé a völgyet övező hegyekről. De nemcsak a vízesésektől gyönyörű ez a hely, hanem a körbe húzódó - ilyenkor még havas - hegycsúcsok, na meg a hébe-hóba szembejövő tehéncsordák teszik emlékezetessé. Sőt, még egy Eisloch (=jéglyuk) is van az egyik hegy lábánál, ahonnan csak úgy zúdult kifelé a jéghideg levegő, a 30 fokos hőmérséklet dacára is. :)

Ízelítőnek és kedvcsinálónak ennyi Karintiáról. Ha valaki élménydús vakációra vágyik itt biztosan az fogja várni! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://postkartenvonosterreich.blog.hu/api/trackback/id/tr137531858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása