Képeslapok Ausztriából

Postkarten von Österreich

Csak fél óra autózás Bécsből...

2015. július 29. - ynda

A még hátralevő itt töltött 1 hónapunkat felosztottuk, és mivel egy nagy augusztusi országjáráson kívül már csak Bécs környéki úti céljaink vannak, ezeket összegyűjtöttük és távolság és elhelyezkedés szerint csoportosítottuk őket. Ez alapján a mostani hétvégén Kreuzenstein Disney-s várában, Tulln bemutató botanikus kertjében, és Klosterneuburgban kirándultunk, ez utóbbit összekötve a bécsi szőlőssel.

Kreuzenstein vára kb. 20 perc autóútra van északi irányban a várostól, és egy kisebb dombról őrködik a környék felett. Bár szinte teljesen a földdel lett egyenlő az évek során, mára teljesen újjáépítették korhű stílusban, úgyhogy egy tökéletesen ép és korabeli várban sétálgathattunk. A berendezését is teljesen rekonstruálták, a konyhában például még több száz éves kuglófformák és süteményszaggatók is ki vannak állítva! :) Ha pedig jókor érkezünk, még sasröptetést is lehet látni!

sam_6870.jpg

Délután tovább kocsikáztunk a Duna-parti Tullnba, mely hangulatos óvárosa és modern, szépen kiépített korzója mellett még egy látványossággal várja a kíváncsiakat, egy olyan botanikus kerttel, ami egyfajta expóként szinte a világ összes kerttípusát megmutatja, és osztrák cégek reklámozásával el is juttatja a megoldásokat az emberekhez. Van itt mutatóba japán kert, skandináv tengerpart, zöld kert, gyümölcsös, tetőkert, kúszönövény kert, portugálkert, rózsakert és még sorolhatnám... A parkba épített menő kilátóról pedig csodálatos kilátás nyílik mindre, és persze a Duna kanyargó kígyójára is. A legjobb pedig, hogy a kiállítás "alpesi kert" részlegében végre láthattunk IGAZI havasi gyopárt is!!! :)

Vasárnap hanyagoltuk a kocsit, és a hév itteni megfelelőjével fölmentünk Klosterneuburgba, ami kb. 10 perces vonatút Bécstől. A leghíresebb látványossága, ahova messzi földről özönlenek a turisták az az Ágoston-rendi kolostora, mely minden irányból messziről meghatározza a környék arcképét. Mi mégse ezt néztük meg (legalábbis nem belülről), hanem feltúráztunk a Kahlenberg melletti Leopoldsbergre, visszafelé Bécs irányába. Innen végre teljes, szinte körpanorámás kilátásban volt részünk, mivel azon a hegycsúcson voltunk, ami a Kahlenbergről pont ki szokta takarni a panorámát. :)

A hegyről leereszkedve a bécsi szőlőültetvényeken vágtunk át, amit mindenhol kiépített aszfaltutak tesznek megközelíthetővé. A földek között elszórtan hangulatos Heuriger-ek, egyfajta borozófélék találhatók, az egyik ilyenben mi is megpihentünk.

____________________________________________________________________________

Bár szigorúan véve az a különleges park, ahol tegnap jártunk nem Bécsen kívül fekszik, hanem tőlünk egy metrómegállóra, mégis ide vág témában. Ugyanis a Schulgarten Kagran a tullni kerthez hasonlóan szintén egy bemutatókert, csak ez éppen a kertészeti egyetem diákjai számára készült. Itt is tematikus kertekben, valódi oázisokban lehet bóklászni, a kedvencünk a görög kert, az esküvői pavilon, és Monet kertje volt. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://postkartenvonosterreich.blog.hu/api/trackback/id/tr147663258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása