Képeslapok Ausztriából

Postkarten von Österreich

Eldugott érdekességek Bécsben

2015. június 29. - ynda

Lassan egy egész könyvet tudnék írni arról, hogy mi mindent érdemes megnézni Bécsben, amit nem találunk meg az útikönyvben. Ezúttal megint egy gyűjteményt állítottam össze, hogy milyen érdekességekre is bukkanhat a nyitott szemmel járó turista. ;)

Kevesen tudják például, hogy a nagy Prater vidámparknak van egy kistestvére is egy külsőbb kerületben: ő a Bömischer Prater. Ez tulajdonképpen egy egy utcás gyerek vidámpark, ami egy erdőben kapott helyet, és roppant hangulatos. Igazából a letűnt korokat idézi, nem sok látogatója van, de mégis minden játék üzemel és pont ez az elhagyatottság teszi nosztalgikussá az itteni sétálgatást. :)

Ausztria egyetlen autósmozija ma már hasonló nosztalgikus érzéseket ébreszthet csak az emberekben, ugyanis ma már nem működik. Közelebbit nem találtunk róla, csak annyit, hogy tavaly ősszel még üzemelt. Közvetlenül a városhatár mellett fekszik gyakorlatilag a szántóföldek mellett, nyárestéken nagyon jó lehetett itt romantikázni. :)

Bár konkrétan a belvárosban található, a Schwarzenbergplatz-ot, és az itt található csodaszép szökőkutat se rohamozzák meg annyira a turisták, mint azt megérdemelné. Nehéz eldönteni, hogy napfénynél vagy esti megvilágításban szebb ez a tér: hőségben nagyon jól tud esni a szélben ránk záporozó víz, míg este a fényjátékért érdemes ellátogatni ide. Sötétedéstől kezdve ugyanis gyönyörű, váltakozó színű fényekben pompázik a szökőkút.

A Donaupark itt van mellettünk, a Sportcentrum Donaucity és az UNO-City közvetlen szomszédságában. Ez is egyféle pihenőpark, hatalmas rózsaágyásokkal, csobogókkal, rengeteg kacsával és egy igazi gőzös kisvasúttal. Sőt, itt található Bécs - szerintem - legjellegzetesebb kínai étterme is, amit még az is szívesen kipróbálna, aki nincs oda a kínai kajáért. A parknak ezen a klasszikus részén kívül van egy kiépítetlenebb oldala is, ahol hatalmas zöld mezőkön lehet heverészeni. És amiről híres még, az a 152 méter magas Donauturm (amiről korábban már esett szó), és ahonnan a vakmerőbbek bungee jumping-olhatnak (kuponnal már 100 euróért!) :D

sam_2968.jpg

sam_2969.jpg

Az osztrák parlament sincs éppen kieső helyen, de sokan csak kívülről örökítik meg, nem vesznek részt idegenvezetésen. Pedig érdemes, angolul és németül is van körút, amin nagyon vidám hangulatban vezetnek be az állam működésének kulisszái mögé. A parlament épülete egyébként a Ringen (körúton) magasodik, klasszicista timpanonja, oszlopai és szobrai már messziről felismerhetővé teszik.

Végül pedig a Zentralfriedhof, Bécs központi temetője, ami nem ám csak egy egyszerű, felparcellázott földterület, hanem tulajdonképpen egy park, ami csupa érdekességet tartogatott nekünk! Az az érdekessége, hogy nem csak egy vallás vagy felekezet temetkezési helyeként szolgál, hanem minden vallás számára meg van határozva a hely, ahova temetkezni lehet a hívőinek. Így van katolikus, evangélikus, egyiptomi, buddhista, iszlám, régi- és új zsidó, stb. részleg. Az pedig plusz meglepetés volt, hogy a régi zsidó szekció dzsumbujos részén egy őzcsaládra bukkantunk, a temetőn BELÜL!

A bejegyzés trackback címe:

https://postkartenvonosterreich.blog.hu/api/trackback/id/tr447572626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása