Képeslapok Ausztriából

Postkarten von Österreich

Ami Bécsben kihagyhatatlan: Prater, Schönbrunn, Hundertwasserhaus...

2015. június 25. - ynda

Hogyha Bécsnek profilképet kellene választania magának, szinte 100%, hogy a schönbrunni kastélyt tenné ki Facebook-ra. :) Bár korábban mindannyian voltunk már itt, a parkra sosem szántunk elég időt, úgyhogy volt mit bepótolnunk. Schönbrunn császári rezidenciaként a fénykorában pompás birtok volt, de az egykori ragyogás és életérzés ma is átjárt minket. A kavicsos utacskákon például ma is lovashintóba lehet pattanni és azzal igazi korabeli élmény felfedezni a park csodáit.

Schönbrunn a legenda szerint egy gyönyörű szökőkútról kapta a nevét, ami nem is csoda, mivel legalább 20 ilyen van a parkban. :) De hasonlóképpen érdemes megnézni a Gloriette dombtetőre épült pavilonját, a tekintetes méretű erdőt, ahova egykor vadászni jártak ki a nemesek, most pedig hemzsegnek benne a mókusok. Van itt egy hosszú évtizedek óta nevelt igazi labirintus is, ami fizetős, de mindenképpen érdemes kipróbálni, felnőtt fejjel ugyanolyan jó móka mint gyerekként. Érdekesség a parkban található római rom is, ami csak a nevében római kori, mivel 1778-ban építették a Habsburg család megrendelésére. :D De ha csak céltalanul bóklászunk a parkban, azzal is órákat el lehet tölteni, a sövények, ágyások és szökőkutak mértani precizitással gyönyörködtetik a szemünket.

Itt található a schönbrunni állatkert is, ami a világ LEGRÉGEBBI állatkertje, 1752-ben nyitották meg! Akárcsak a kastély, ez is a világörökség része barokk ketreceivel és épületeivel. Az állatkert jelmondata az, hogy Legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona!” - és tényleg, minden kifutó nagyon szépen rendben tartott, az állatok jól érzik magukat! Mi 35 fokos hőségben voltunk ott, és az elefántoknak éppen egyenesen tengerparti élvezetben volt részük, slaggal hűsítették őket. :)

A világon először egyébként a schönbrunni állatkertben született elefánt, sőt, egy másik ritka állat, az óriáspanda is képviselteti magát néhány példánnyal! Ez azért egyedülálló, mert a világon minden panda a Kínai Népköztársaság tulajdona, és nagy megtiszteltetés, ha valamelyik állatkertet méltónak találják a befogadásukra. Európában Schönbrunnon kívül csak négy helyen láthatunk óriáspandát.

A Prater Bécs egyik legnagyobb parkja, amiről mindenkinek csak a híres vidámpark jut eszébe. Így, hogy Magyarországon az adrenalinfüggőknek már nincs lehetősége kiélvezni a hullámvasutak és körhinták nyújtotta instant szívrohamot :), mi határtalan lelkesedéssel vetettük bele magunkat a szórakozásba. Összesen 4 játékot bírtunk ki, ami során kiderült, hogy lentről minden játék kevésbé tűnik ijesztőnek, mint amilyen valójában, és hogy kezdődő tériszonyom van. :D

Kipróbáltunk többek között egy beltéri hullámvasutat, ahol egy tök sötét épületben vezetnek a sínek ide-oda, és csak az össze-vissza villódzó lézerfények biztosítanak egy kis fényt... Így még ijesztőbb, mintha látnánk, hogy hova is száguldunk 60 km/h-s sebességgel. A másik brutál játék a Praterturm, ami egy 117 méter magas körhinta - csodás kilátás nyílik róla az egész városra, hogyha az ember túlteszi magát rajta, hogy egy egyszerű székben ül és ki meri nyitni a szemét. :D

A Prater egyébként egy igazi vurstli, mindennel, ami elrontja a gyerkőcöket - meg minket - vattacukor, frankfurti virsli, dodzsem, vízicsúszda, jégkása, átfordulós hullámvasút, óriáskerék... Jöjjenek a képek, de mivel a nagy játék közben fotózásra nem maradt idő, csak néhány ízelítő a netről. :D

img_20150620_120305.jpg

Bécs arculatából talán a leginkább a Hundertwasser által megálmodott épületek emelkednek ki, melyekből nincsen sok, de ahol állnak, ott azonnal magukra vonzzák a tekintetet! Alapindíttatásuk az volt, hogy a hagyományos szögletes formák helyett a görbék, a szabálytalanság és az anyagok vegyítése kerüljön előtérbe, és ez egészül ki a természet egész elképesztő mértékű bevonásával. A Hundertwasser lakóépület ablakaiból például egy tucat fa nő ki, és a tető olyan, mintha egy erdő lenne - nem véletlenül viseli ez az építészeti ág többek között az organikus építészet nevet. A bécsi épületeken kívül Hundertwasser több vidéki látványosságot - templomot, sírkövet, sőt még egy Autogrill-t is tervezett, ez utóbbiról ha minden igaz később tudok majd képet posztolni. ;)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://postkartenvonosterreich.blog.hu/api/trackback/id/tr207564886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása